Verzorging

De verzorging van je planten

Het verzorgen van je planten is natuurlijk heel belangrijk. Wij hebben daarom per soort alles tot in de puntjes uitgelegd hoe jij jouw plant het beste kan verzorgen. Zo kun je precies te weten komen wat de water- en lichtbehoefte is van je plant, maar ook hoe je het beste kunt snoeien en wanneer. Bij iedere soort wordt ook uitgelegd of een plant moet worden verpot en wanneer dit het beste kan gebeuren. 

Pot en Plant.nl levert natuurlijk ook alle producten die nodig zijn om jouw plant perfect te kunnen verzorgen. Neem dus zeker een kijkje op deze pagina en doe hier jouw voordeel mee. Uiteindelijk bepaalt de plek of jouw kamerplant het goed doet. Geen enkele plant houdt van tocht en ook zeker niet van grote temperatuurschommelingen, probeer dit dan ook te voorkomen om zo lang mogelijk van jouw kamerplanten te kunnen genieten. Voor nagenoeg elke plek in huis is wel een plant te vinden, ook wanneer er geen licht is beschikt Pot en Plant.nl over een prachtig assortiment aan kunstplanten.

Bekijk hier actueel nieuws over de verzorging van planten.

Heb je nog geen plant?

Soorten planten

Aglaonema

Aglaonema

Alocasia

Alocasia

Anthurium

Anthurium

Pot en Plant.nl Asplenium

Asplenium

Calathea plant

Calathea

Clusia rosea

Clusia

Croton

Croton

Dracaena

Dracaena

Euphorbia

Euphorbia

Pot en Plant.nl Fatsia

Fatsia

Ficus

Ficus

Kentia palm

Kentia palm

Monstera

Monstera

Philodendron Scindapsus

Philodendron / Scindapsus

Sansevieria

Sansevieria

Schefflera

Schefflera

Strelitzia

Strelitzia

Spathiphyllum lepelplant

Spathiphyllum

Yucca

Yucca

Zamioculcas

Zamioculcas

Aglaonema

In het kort:

Standplaats: lichte plek, niet in de volle zon.

Waterbehoefte: gemiddeld water, grond lichtvochtig houden.

Voeding: 1x per maand in de lente- en zomermaanden.

Sproeien/schoonmaken: 1x per maand sproeien en verwijderen van bruin/geel blad.

Giftig: bloemen licht giftig bij inname.

Over de Aglaonema

De Aglaonema komt oorspronkelijk uit Oost-Azië, voornamelijk Thailand, Indonesië en Maleisië. De plant groeit daar op een schaduwrijke plek onder het bladerdak van grotere bomen. De Aglaonema stelt zeer weinig eisen en is een gemakkelijk te verzorgen plant.

De Aglaonema is daarnaast ook een luchtzuiverende plant, wat betekent dat de plant schadelijke stoffen uit de lucht opneemt en vervolgens afbreekt. Bovendien zetten ze overdag CO2 om in zuurstof en waterdamp, waardoor de luchtvochtigheid wordt verbeterd. Aglaonema’s stellen weinig eisen betreft het water geven. Deze soort heeft namelijk weinig problemen met wat meer of minder water, zolang de wortels maar niet in constant in het water staan. Het is daarom beter om bij twijfel te wachten met water geven.

Standplaats.

De Aglaonema staat graag op een lichte plek maar niet in de felle zon. Draai de plant af en toe een kwartslag, zodat de plant van alle kanten mooi blijft.

Watergeven.

De grond van de Aglaonema mag in de zomer licht vochtig zijn; dit kunt u het beste meten en bij houden door middel van een vochtmeter, Pot en Plant.nl heeft vochtmeters die aangeven wanneer de grond nat/vochtig of droog is. Wanneer de meter aangeeft dat de grond droog is, kunt u weer water geven. In de winter verbruikt de Aglaonema minder water en hoeft dan dus ook minder water te hebben. Wanneer de Aglaonema bruine bladpunten of bladranden krijgt, is dit meestal een teken van teveel water geven.

Sproeien/schoonmaken.

Een Aglaonema vindt het fijn als hij 1 keer per maand wordt besproeid. Hierdoor verwijdert u stof en eventueel ongedierte van de plant en zal hij mooi en gezond blijven.

Verpotten.

De Aglaonema verpotten is niet nodig omdat de plant heel langzaam groeit. Wel is het nodig om de plant meteen na aankoop uit de kweekpot te halen en in een mooie plantenbak te zetten die groter is dan de kluit. Op deze manier krijgt de plant de ruimte om te groeien en wortels aan te maken. Zorg er wel voor dat de plantenbak waterdicht is of maak deze waterdicht door een hoes erin te plaatsen. Deze hoezen kun je vinden op onze website.

Voeding.

De Aglaonema vindt het fijn om 1x in de maand in de lente- en zomerperiode voeding te krijgen. In de wintermaanden heeft deze plant verder geen voeding nodig. De juiste voeding kun je vinden op onze webshop Pot en Plant.nl.

Snoeien.

Aglaonema’s groeien niet snel. Snoeien zal daarom ook niet nodig zijn. Je kunt eventueel wel lelijke of verkleurde bladeren verwijderen, knip deze dan onder bij de stam weg. Verwijderen enkel het blad, niet de stam. Ook kan het onderste blad zonder oorzaak afsterven. Zolang de plant bovenin nieuw blad aanmaakt, zal dit bij het natuurlijke verloop horen. Ook kan de Aglaonema gaan bloeien. Het beste is om de bloemen direct weg te knippen. De Aglaonema steekt namelijk veel energie in de bloemen en dit kan ten koste gaan van de mooiheid van de plant.

Giftig:

De bloemen kunnen misselijkheid veroorzaken bij het in nemen hiervan. Het sap van de Aglaonema, dat afkomstig is van het blad, kan in zeldzame situaties tot irritatie veroorzaken.

Aglaonema

Dracaena

Dracaena

In het kort:

Standplaats: een lichte plek maar niet in de volle zon.

Waterbehoefte: kluit laten opdrogen, plant heeft weinig water nodig.

Voeding: niet noodzakelijk.

Sproeien/schoonmaken: 1x per maand sproeien en verwijderen van bruin/geel blad.

Giftig: het blad kan misselijkheid veroorzaken bij inname.

Over de Dracaena

De Dracaena komt voornamelijk voor in Afrika en op de nabijgelegen eilanden. Hoewel sommige soorten ook groeien in bepaalde gebieden van Azië en Midden-Amerika. De Dracaena is een ijzersterke plant, die zich gemakkelijk kan aanpassen aan zijn standplaats en weinig water nodig heeft. De planten zijn daarom uitstekend geschikt voor kantoren en huiskamers.

Standplaats.

De Dracaena staat graag licht, maar niet in de volle zon. Hoe beter de plek, hoe mooier de bladtekening zullen blijven. Draai de plant af en toe een kwartslag, zodat de plant van alle kanten mooi blijft. De Dracaena houdt absoluut niet van kou. Zorg er daarom voor dat de temperatuur niet onder de 10-13°C komt. 

Water geven.

De Dracaena heeft pas water nodig als de kluit wat is ingedroogd. Laat geen water in de pot staan; dit kan wortelrot veroorzaken. Geef de Dracaena water zodra de vochtmeter aangeeft dat de grond droog is. Pot en Plant.nl heeft vochtmeters die aangeven wanneer de kluit van de plant nat/vochtig of droog is. Bij twijfel aan de hoeveelheid water je moet geven; geef dan liever iets minder dan te veel. Mochten er bruine vlekken/randen in het blad ontstaan, dan is dat een teken dat je teveel water geeft. Het is dan dus verstandig om minder water te gaan geven per beurt. De Dracaena vindt het niet erg als je een keer vergeet water te geven en dit dus een weekje later doet.

Sproeien/schoonmaken.

1 keer in de maand de Dracaena sproeien is goed voor het verwijderen van stof op het blad. Hierdoor zal de plant er weer schoon uit zien en gaan glanzen.

Verpotten.

De Dracaena verpotten is niet nodig omdat de plant heel langzaam groeit. Wel is het nodig om de plant meteen na aankoop uit de kweekpot te halen en in een mooie pot te zetten die groter is dan de kluit van de Dracaena. Op deze manier krijgt de plant de ruimte om te groeien en wortels aan te maken. Zorg er wel voor dat de plantenbak waterdicht is of maak deze waterdicht door een hoes erin te plaatsen. Deze hoezen kun je vinden op onze website.

Voeding.

De Dracaena vindt het fijn om 1x in de maand in de lente- en zomerperiode voeding te krijgen. De Dracaena heeft in de wintermaanden verder geen voeding nodig. De juiste voeding kun je vinden op onze webshop Pot en Plant.nl.

Snoeien.

Het snoeien van een Dracaena is niet nodig. De Dracaena is een zeer langzame groeier en wij raden daarom aan om niet zomaar te gaan snoeien. Wel raden we aan om het bruin/geel blad te verwijderen. Het verwijderen van bruin of geel blad kun je doen door met een schaar/snoeischaar het blad dichtbij bij de stam af te knippen.

Giftig:

Het innemen van bladeren kan leiden tot misselijkheid.

Ficus

In het kort:

Standplaats: een lichte/half lichte plek. Zet de plant niet in de tocht.

Waterbehoefte: grond van de ficus licht vochtig houden.

Voeding: 1x per maand in de lente- en zomermaanden.

Sproeien/schoonmaken: 1x per maand sproeien en verwijderen van dood/geel blad

Giftig: ja, het sap kan irriterend zijn op de huid en kan bultjes veroorzaken bij inname.

Over de Ficus

De Ficus komt uit Zuidoost-Azië en Australië. In het wild kunnen ze tot wel 30 meter groot worden! Gelukkig blijven ze in de huiskamer een stuk kleiner. En doordat het zo’n mooie en makkelijke kamerplant is, is het een van de populairste woonplanten ter wereld. Er zijn dan ook ruim 800 soorten. Zo is er veel keuze uit verschillende kleuren groen en tekeningen van het blad.

Standplaats.

Zet de Ficus op een lichte of half-lichte plek en niet in de tocht. Draai de plant af en toe een kwartslag. Hierdoor zal de plant mooi recht en vol groeien. Een Ficus kan in het begin blad verliezen; dit komt omdat de plant moet acclimatiseren aan de nieuwe locatie. Geef de plant dan ook even de tijd om aan zijn nieuwe plek te wennen.

Bewatering.

De grond van een ficus dient altijd licht vochtig te zijn. De plant mag dan ook niet met zijn wortels in het water staan. Geef de plant pas opnieuw water op het moment dat de grond droog/licht vochtig is. Vooral in het begin is het belangrijk om regelmatig de vochtigheid te meten, zodat het beter in te schatten is of de ficus de juiste hoeveelheid water krijgt. Het meten van de vochtigheid kun je het beste doen door middel van een vochtmeter. Pot en Plant.nl heeft vochtmeters die aangeven wanneer een plant nat/vochtig of draag is. Is de grond nog vochtig, wacht dan nog even met water geven. Is de kluit droog tijdens het meten, geef dan weer wat water. Er mag absoluut geen water onderin de pot komen te staan; hierdoor kunnen de wortels namelijk gaan rotten. De hoeveelheid water de plant moet krijgen is afhankelijk van de temperatuur, de grootte van de plant en de hoeveelheid licht. In de winter zal de ficus aanzienlijk minder water gebruiken dan in de zomer, geef in de wintertijd dan ook minder water.

Sproeien/schoonmaken.

Sproei de ficus regelmatig af om stof en eventueel ongedierte te verwijderen van de bladen.

Verpotten.

De Ficus verpotten is om de 2-3 jaar nodig omdat de Ficus een plant is, wanneer die de juist hoeveelheid ruimte, water en licht krijgt, goed kan doorgroeien en wortelen. Het is daarom ook nodig om de Ficus meteen na aankoop uit de kweekpot te halen en te verpotten in een mooie pot. De pot moet hierbij een stuk groter zijn dan de kluit van de Ficus, omdat de Ficus dan ruimte krijgt om te groeien en wortels aan te maken. Zorg er wel voor dat de plantenbak waterdicht is of maak deze waterdicht door een hoes erin te plaatsen. Deze hoezen kun je vinden op onze website.

Voeding.

De Ficus vindt het fijn om 1x in de maand in de lente- en zomerperiode voeding te krijgen. De Ficus heeft in de wintermaanden verder geen voeding nodig. De juiste voeding kun je vinden op onze webshop Pot en Plant.nl.

Snoeien.

Snoei de Ficus elk najaar. Dit heeft als voordeel dat de plant mooi compact blijft en in goede vorm. Daarnaast krijgt de kern van de Ficus ook even meer zonlicht. Het snoeien kan eenvoudig met een snoeischaar. Zodra je een tak heeft afgeknipt, druk dan een stukje toilet- of keukenpapier op de wond om het bloeden te stoppen. Even later kun je dit weer verwijderen.

Giftig

Ficussen zijn giftig. Het witte sap, dat vrijkomt na het snoeien van de Ficus, kan irriterend zijn op de huid. Het eten van de bladeren door huisdieren en kinderen kan leiden tot bultjes op de huid. Neem contact op met de huis- of dierenarts als dit gebeurt.

Ficus

Monstera

Monstera

In het kort:

Standplaats: lichte plek maar niet in de volle zon.

Waterbehoefte: grond lichtvochtig houden.

Voeding: 1x per maand in de lente- en zomermaanden.

Sproeien/schoonmaken: 1x per maand sproeien en verwijderen van bruin/geel blad.

Giftig: kan giftig zijn bij inname.

Over de Monstera

De Monstera is zeer geliefde planten soort vanwege zijn grote groene bladeren met gaten erin en komt van nature voor in het tropische regenwoud van Zuid-Amerika. De meeste soorten zijn echte klimmers, die met behulp van lange ranken tegen andere bomen of rotswanden aangroeien. De Monstera soort is een kruipende klimplant met luchtwortels. De plant bezit grote, glanzende bladeren.

Standplaats.

De Monstera houdt van licht maar zet de plant niet in de volle zon. Draai de plant af en toe een kwartslag, zodat de plant van alle kanten mooi blijft. De Monstera kan heel slecht tegen kou; houdt daarom dan ook de temperatuur altijd boven de 13 °C.

Bewatering.

De grond van de Monstera mag in de lente- en zomerperiode lichtvochtig blijven. De plant is gevoelig voor teveel water voor een langere periode. Meet dus voor iedere keer dat je water gaat geven met een vochtmeter de kluit op om te kijken of de plant weer water nodig. Pot en Plant.nl heeft vochtmeters die aangeven wanneer een plant nat/vochtig of droog is. In de wintermaanden mag de grond ongeveer een week droog aanvoelen. De hoeveelheid water is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de standplaats en de grootte van de plant. Begin daarom met kleine hoeveelheden water per beurt en meet met de vochtmeter na een aantal dagen de kluit weer op om te kijken of dat er genoeg of te weinig water is gegeven.

Sproeien/schoonmaken.

Wij raden aan om de Monstera regelmatig af te sproeien. Hierdoor verwijder je stof van het blad en eventueel ongedierte.

Verpotten.

Wij raden aan om de Monstera om de 2 jaar te verpotten om de plant weer ruimte te geven om te groeien. Ook is het nodig om de plant na aanschaf uit de kweekpot te halen en in een mooie pot te zetten die groter is dan de kluit van de Monstera. Op die manier krijgt de plant meteen de ruimte om te groeien en wortels aan te maken. Zorg er wel voor dat de pot waterdicht is of maak deze waterdicht door middel van een hoes in de plantenbak te plaatsen. Deze kun je vinden op onze website.

Voeding.

Geef de Monstera in de lente- en zomerperiode 1x per maand voeding tijdens het watergeven. Dit is namelijk de groeiperiode van de plant. Geef de plant geen voeding in de wintermaanden

Snoeien.

Een Monstera met een mosstok is gemakkelijk te leiden langs de mosstok. Wanneer er een uitloper van de plant groeit, kun je deze weer terugleiden naar de mosstok. Zo houdt de Monstera de juiste vorm aan. De plant zal zichzelf ook vastbinden aan de mosstok door middel van luchtwortels. Ook kan het geen kwaad om af en toe lange uitlopers af te knippen. Dit doe je door het blad bij het uitlooppunt af te knippen. Knip hierbij niet te veel bladeren af. Ook kunt u prima lelijke bladen/stengels wegknippen.

Het kan ook zijn dat deze plant oudere bladeren afstoot om ruimte te maken voor nieuw blad. Dit is een natuurlijk proces en zal altijd zo blijven. Echter, zodra er meerdere bladeren geel worden, er vlekken in het blad ontstaan of aan de rand van het blad, kan dit een teken van teveel water zijn.

Mocht de Monstera gaan bloeien, knip de bloemen dan af. Deze bloemen onttrekken veel energie aan de plant en ruiken meestal ook niet prettig. Het bloeien van een Monstera binnenshuis komt zelden voor.

Giftig.

De Monstera kan giftig zijn voor honden en katten. Neem bij inname contact op met de huis- of dierenarts.

Philodendron / Scindapsus

In het kort:

Standplaats: een lichte plek maar niet in de volle zon.

Waterbehoefte: grond lichtvochtig houden.

Voeding: 1x per maand in de lente- en zomermaanden.

Sproeien/schoonmaken: 1x per maand sproeien en verwijderen van bruin/geel blad.

Giftig: kan giftig zijn bij inname.

Over de Philodendron / Scindapsus

De Philodendron/Scindapsus maken deel uit van de Araceae familie. De planten komen van nature voor in het tropische regenwoud van Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied.
Het geslacht kent veel verschillende variëteiten. De meeste van hen zijn een echte klimmers, die met behulp van lange ranken tegen andere bomen aan groeien.

Standplaats.

De Philodendron/Scindapsus houdt van licht maar zet de plant niet in de volle zon. Draai de plant af en toe een kwartslag, zodat de plant van alle kanten mooi blijft. De plant kan heel slecht tegen kou. Houdt daarom dan ook de temperatuur altijd boven de 13°C.

Bewatering.

De grond van de Philodendron/Scindapsus mag in de lente- en zomerperiode lichtvochtig blijven. De plant is gevoelig voor teveel water voor een langere periode. Meet dus voor iedere keer dat je water gaat geven met een vochtmeter de kluit op om te kijken of de plant weer water nodig heeft. Pot en Plant.nl heeft vochtmeters die aangeven wanneer een plant nat/vochtig of draag is. In de wintermaanden mag de grond ongeveer een week droog aanvoelen. De hoeveelheid water is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de standplaats en de grootte van de plant. Begin daarom met kleine hoeveelheden water per beurt en meet met de vochtmeter na een aantal dagen de kluit weer op om te kijken of dat er genoeg of te weinig water is gegeven.

Sproeien/schoonmaken.

Wij raden aan om de Philodendron/Scindapsus regelmatig af te sproeien, Hierdoor verwijder je stof van het blad, eventueel ongedierte en verhoog je de luchtvochtigheid.

Verpotten.

Wij raden aan om de Philodendron/Scindapsus om de 2 jaar te verpotten om de plant weer ruimte te geven om te groeien. Ook is het nodig om de plant na aanschaf uit de kweekpot te halen en in een mooie pot te zetten die groter is dan de kluit van de Philodendron/Scindapsus. Op deze manier krijgt de plant meteen de ruimte om te groeien en wortels aan te maken. Zorg er wel voor dat de pot waterdicht is of maak deze waterdicht door een hoes erin te plaatsen. Deze kun je vinden op onze website

Voeding.

Geef de Philodendron/Scindapsus in de lente- en zomermaanden 1x per maand voeding tijdens het watergeven. Dit is namelijk de groeiperiode van de plant. Geef de plant geen voeding in de wintermaanden.

Snoeien.

Een Philodendron/Scindapsus met een mosstok is gemakkelijk te leiden langs de mosstok. Wanneer er een uitloper van de plant groeit, kunt u deze weer terugleiden naar de mosstok. Zo houdt de Philodendron/Scindapsus de juiste vorm aan De plant zal zichzelf ook vastbinden aan de mosstok door middel van luchtwortels. Ook kan het geen kwaad om af en toe lange uitlopers af te knippen. Dit doe je door het blad bij het uitlooppunt af te knippen. Knip hierbij niet te veel bladeren af. Ook kunt u gemakkelijk lelijke bladen/stengels wegknippen.

Het kan ook zijn dat dat de Philodendron/Scindapsus oudere bladeren afstoot om ruimte te maken voor nieuw blad. Dit is een natuurlijk proces en zal altijd zo blijven. Echter, zodra er meerdere bladeren geel worden en vlekken in het blad ontstaan of aan de rand van het blad, kan dit een teken van teveel water zijn.

Giftig.

De Philodendron/Scindapsus kan giftig zijn bij inname door honden en/of katten. Neem bij inname contact op met de huis- of dierenarts.

 

Philodendron Scindapsus

Sansevieria

Sansevieria

In het kort:

Standplaats: licht/half lichte plek, zet de plant niet in de volle zon.

Waterbehoefte: weinig water nodig, laat de grond volledig uitdrogen.

Voeding: 1x per maand in de lente- en zomermaanden.

Sproeien/schoonmaken: verwijderen van bruin/geel blad.

Giftig: kan giftig zijn bij innamen.

Over de Sansevieria

De Sansevieria komt oorspronkelijk uit woestijnachtige gebieden van Afrika en Azië. Daar hebben deze planten zich weten aan te passen aan het droge klimaat. Geef de plant daarom heel weinig water.

Standplaats.

De Sansevieria staat het liefst op een lichte plek maar zet de plant niet in de volle zon. Met halfschaduw is de plant ook al snel tevreden. Draai de plant af en toe een kwartslag, zodat de plant van alle kanten mooi blijft.

Bewatering.

De Sansevieria is een plant die heel weinig water nodig heeft. De grond moet dan ook helemaal zijn opgedroogd voordat er weer water moet worden gegeven. De Sansevieria vindt het ook niet erg als de plant een keer wordt vergeten met water geven. De plant gaat er eerder slecht uitzien door teveel water dan te weinig. Zorg dan ook dat er nooit een laag water in de pot komt te staan, hierdoor kunnen de wortels gaan rotten en zal de plant doodgaan. Geef daarom dan ook 1 x in de 3/4 weken in de zomer water. Bij twijfel of dat de plant water nodig heeft, kunt u beter nog even wachten. In de winter kan de plant makkelijk 5/6 weken zonder water.

Sproeien/schoonmaken.

Een sansevieria sproeien is niet per se nodig. Mocht u dit wel willen doen dan kan dat wel. Betreft het schoonmaken van de plant is alleen het verwijderen van dood of geel blad noodzakelijk.

Verpotten.

Wij raden aan om de Sansevieria na aankoop uit de kweekpot te halen en in een mooie pot te zetten die groter is dan de kluit van de Sansevieria, zodat de plant meteen de ruimte krijgt om te groeien en wortels aan te maken. Zorg er wel voor dat de plantenbak waterdicht is of maak deze waterdicht door een hoes erin te plaatsen. Deze hoezen kun je vinden op onze website.

Buiten dat de plant na aankoop in een grotere plantenbak moet worden gezet, zal het niet snel nodig zijn om hem daarna weer te verpotten in een grotere pot. Dit komt omdat de sansevieria geen snelle groeier is.

Voeding.

De Sansevieria vindt het wel fijn om 1x in de maand in de lente- en zomermaanden voeding te krijgen. De Sansevieria heeft in de wintermaanden verder geen voeding nodig. De voeding die wij u aanraden, kunt u vinden op onze webshop.

Snoeien.

Buiten het verwijderen van dood/geel blad is het niet nodig om een Sansevieria te snoeien.

Giftig.

De Sansevieria is matig giftig voor mens en dier, Het eten ervan wordt dan ook afgeraden. Dit kan leiden tot maag- en darmklachten. Mocht dit gebeuren, neem dan contact op met de huis- of dierenarts.

Schefflera

In het kort:

Standplaats: lichte plek, niet in de volle zon.

Waterbehoefte: grond licht vochtig houden

Voeding: 1x per maand in de lente- en zomermaanden

Sproeien/schoonmaken: 1x per maand sproeien en verwijderen van bruin/geel blad.

Giftig: kan giftig zijn bij inname.

Over de Schefflera

De Schefflera komt van oorsprong uit Australië en Nieuw-Zeeland. De plant staat voornamelijk bekend om zijn samengestelde bladeren, die lijken op een hand met een aantal extra vingers. De Schefflera Amate heeft van alle Schefflera soorten de grootste bladeren.

Standplaats.

De Schefflera staat het liefst op een lichte plek maar niet in de volle zon. Let op de Schefflera moet wel 4 á 5 uur per dag aan daglicht hebben, maar in de gemiddelde huiskamer wordt deze hoeveelheid makkelijk gehaald.

Bewatering.

De Schefflera heeft relatief weinig water nodig. Het beste is om de grond licht vochtig te houden. Dit kun je het beste meten met een vochtmeter. Deze steek je in de kluit van de plant en de meter zal laten zien of de kluit van de plant nat, vochtig of droog is. Deze vochtmeters kun je vinden op onze webshop Pot en Plant.nl. Wanneer de potgrond bijna droog is, kunt u weer water geven. De Schefflera zal in de wintertijd minder water nodig hebben. Teveel water is niet goed voor de Schefflera. Het water zal dan onder in de pot blijven staan en hierdoor kunnen de wortels gaan rotten.

Sproeien/schoonmaken.

Het sproeien van een Schefflera is wel belangrijk, hierdoor zal de luchtvochtigheid hoger blijven. Bij een te lage luchtvochtigheid kan de Schefflera blad verliezen of bruine randen krijgen. Besproei de Schefflera dus een paar keer per maand, door middel van sproeien verhoog je niet alleen de luchtvochtigheid maar verwijder je ook stof van de bladeren en zal de Schefflera er weer beter uit gaan zien. In het begin kan het zijn dat de plant blad verliest. Dit komt omdat de plant moet acclimatiseren aan de nieuwe locatie. Geef de plant dan ook even de tijd en u zult zien dat dit minder zal worden. De Schefflera zal gedurende zijn leven altijd een beetje blad blijven verliezen om ruimte te maken voor nieuw vers blad. Dit hoort bij de levenscyclus van de plant en zal altijd zo blijven.

Verpotten.

Wij raden aan om de Schefflera om de 2 jaar te verpotten om de plant weer ruimte te geven om te groeien. Ook is het nodig om de plant na aanschaf uit de kweekpot te halen en in een mooie pot te zetten die groter is dan de kluit van de Schefflera. Op deze manier krijgt de plant meteen de ruimte om te groeien en wortels aan te maken. Zorg er wel voor dat de plantenbak waterdicht is of maak deze waterdicht door een hoes erin te plaatsen. Deze hoezen kun je vinden op onze website.

Voeding.

Betreft het geven van voeding heeft de Schefflera weinig nodig, maar in de lente- en zomerperiode kan de plant wel 1x per maand een beetje voeding gebruiken. In de winter heeft de Schefflera geen voeding nodig. Lees van tevoren goed de bijsluiter, zodat u de juiste dosering aan voeding geeft. Je kunt beter te weinig voeding geven dan te veel, anders kan dit de wortels van de plant aantasten.

Snoeien.

Wij raden aan om de Schefflera elk najaar te snoeien. In de lente zal de plant dan gaan vertakken en uitlopen. Door ieder jaar te snoeien houdt u een vollere plant en blijft de plant mooi in model. Zo kun je uitlopers terugsnoeien tot in de kruin zodat de plant zijn model blijft behouden.

 Giftig.

De Schefflera is licht giftig. Het sap kan irritatie op de huid veroorzaken. De Schefflera kan ook giftig zijn bij inname door honden en/of katten. Neem bij inname contact op met de huis- of dierenarts.

Schefflera

Strelitzia

Strelitzia

In het kort:

Standplaats: lichte plek, volle zon.

Waterbehoefte: grond licht vochtig houden in de zomer, in de winter licht uit laten drogen

Voeding: 1x per maand in de lente- en zomermaanden

Sproeien/schoonmaken: 1x per maand sproeien en verwijderen van bruin/geel blad

Giftig: kan giftig zijn bij inname

Over de Strelitzia

De Strelitzia of ook wel de Bird of Paradise, Paradijsvogelbloem, Paradijsvogelplant of Vogelkopbloem is een exclusieve bloeiende kamerplant. De Strelitzia Reginea kan na 8 jaar gaan bloeien. De Strelitzia Nicolai kan enkel bloeien in de natuur. Het kan zijn dat de bladeren van je Strelitzia gescheurd zijn bij aankomst of na verloop van tijd. Dit is een natuurlijke eigenschap van de Strelitzia. Deze planten groeien langs de kust in tropische gebieden waar het heel hard kan waaien. Als het blad van de Strelitzia niet zou inscheuren, zou het heel makkelijk kunnen afbreken. Als je het gescheurde blad niet mooi vindt, kun je ervoor kiezen het blad te verwijderen.

Standplaats.

De Strelitzia staat het liefst op een plek met zoveel mogelijk zonlicht. Zet de Strelitzia dan ook altijd voor een raam en in de winter dan ook nog het liefst op het zuiden. De Strelitzia kan heel goed tegen direct zonlicht en hoeft daar dan ook niet aan te wennen. Zodra de bladeren van de Strelitzia lelijk of donker van kleur worden, verplaats dan de plant naar een lichter locatie. Dit is namelijk een indicatie van te weinig licht.

Bewatering.

De Strelitzia verbruikt in de zomer veel water. In deze periode mag de grond licht uitdrogen voordat de plant weer water nodig heeft. In de winter verbruikt de Strelitzia redelijk wat minder. In deze periode mag je de grond wat laten uitdrogen. Ga in de winterperiode niet minder vaak water geven maar verminder wel de hoeveelheid. Controleer regelmatig met een vochtmeter hoe droog de kluit is. Wanneer je dit regelmatig controleert, zal jouw Strelitzia nooit te veel of te weinig water krijgen. Mocht de Strelitzia bruine vlekken krijgen op meerdere bladeren, zowel in het blad zelf als aan de randen, dan is dit een teken van teveel water. Geef in dit geval dan minder water.

Sproeien/schoonmaken/snoeien.

Wij raden aan om de Strelitzia 1x per maand goed te besproeien. Dit helpt met het verwijderen van stof op de bladeren en dit proces kan ook helpen tegen ongedierte. Ook bij een Strelitzia zullen de oudere bladeren bruin worden; dit is een natuurlijk proces. Deze bladeren kun je onder bij de kern afsnijden. Ook uitgebloeide bloemen kun je bij de basis verwijderen.

Verpotten.

Wij raden aan om de Strelitzia om de 2 jaar te verpotten om de plant weer ruimte te geven om te groeien. Ook is het nodig om de plant na aanschaf uit de kweekpot te halen en in een mooie pot te zetten die groter is dan de kluit van de Strelitzia. Op deze manier krijgt de plant meteen de ruimte om te groeien en wortels aan te maken. Zorg er wel voor dat de plantenbak waterdicht is of maak deze waterdicht door een hoes erin te plaatsen.

Voeding.

Voor wat betreft het geven van voeding heeft de Strelitzia weinig nodig. Maar in de lente- en zomerperiode kan de plant wel 1x per maand wat voeding gebruiken. In de winter heeft de Strelitzia geen voeding nodig. Lees van tevoren goed de bijsluiter, zodat je de juiste dosering voeding geeft. Je kunt beter wat minder voeding geven dan teveel; dit kan de wortels van de plant aantasten.

Giftig.

Strelitzia kan licht giftig zijn. Het blad kan schadelijk zijn bij inname door dieren of kinderen. Neem bij inname altijd contact op met een dieren- of huisarts.

Alocasia

In het kort:

Standplaats: lichte plek, volle zon

Waterbehoefte: grond licht vochtig houden in de zomer, in de winter licht uit laten drogen

Voeding: 1x per maand in de lente- en zomermaanden

Sproeien/schoonmaken: 1x per maand sproeien en verwijderen van bruin/geel blad

Giftig: ja, deze plant is giftig

Over de Alocasia

De Alocasia komt uit de tropen van Azië, maar voornamelijk uit India. Deze planten worden ook wel de Reuzentaro of olifantsoor genoemd. Deze laatste naam staat natuurlijk in verband met de grote bladeren waar de Alocasia over beschikt. De Alocasia is een hele mooie eyecatcher maar het is absoluut geen makkelijke plant om te onderhouden. Toch gaan wij proberen uit te leggen hoe jij het beste voor deze plant kan zorgen.

Alocasia’s druppelen regelmatig water van het blad; dit heet guttatie. Dit is normaal en niet geheel te voorkomen.

Standplaats.

De Alocasia staat graag op een plek met veel zonlicht. De plant zal altijd proberen naar de zon toe te groeien, als het niet genoeg licht krijgt. In dat geval kan de plant lange stengels krijgen. Hiermee probeert de plant alsnog het zonlicht te bereiken. Wanneer de bladeren te lang worden, kunnen deze gaan hangen of zelfs afbreken. Het is daarom zeer belangrijk om de plant met enige regelmaat een kwartslag te draaien.

Bewatering.

Houd de grond van de Alocasia constant licht vochtig. Controleer dit dan ook regelmatig door middel van een vochtmeter. In de winter gebruikt de Alocasia minder water, maar laat ook in deze tijd de Alocasia niet uitdrogen. Wanneer er bruine randen in het blad ontstaan, betekent dit dat de plant teveel water krijgt. Als er alleen geel/bruine randen op de onderste balderen zichtbaar zijn, is er nog geen reden om je zorgen te maken. De Alocasia stoot de oudere bladeren na een verloop van tijd af. Daarnaast is de Alocasia ook erg gevoelig voor koud water. Daarom raden wij aan om altijd lauwwarm water te geven.

Sproeien/schoonmaken/snoeien.

De Alocasia groeit van nature in een warme omgeving. Sproei de plant daarom dan ook regelmatig met water, het liefst minimaal 1 keer per week. Het onderste blad wordt na verloop van tijd minder mooi. Deze kun je dan bij de stam wegknippen. Hierdoor kan de plant zijn energie geven aan de mooie bladeren. Dit bevordert ook de groei van nieuw blad. Bij het wegknippen van blad zal de plant vocht verliezen; dit is compleet normaal. Wanneer de plant te breed wordt, kun je het blad ook wegknippen. Alocasia’s zijn gevoelig voor bladverkleuring. Teveel water kan resulteren in bruin/gele bladranden en -punten. Bij te weinig water gaan de bladeren slap hangen en kunnen ze afbreken of kneuzen. 

Verpotten.

Wij raden aan om de Alocasia regelmatig te verpotten om de plant weer ruimte te geven om te groeien. Ook is het nodig om de plant na aanschaf uit de kweekpot te halen en in een mooie pot te zetten die groter is dan de kluit van de Alocasia. Op deze manier krijgt de plant meteen de ruimte om te groeien en wortels aan te maken. Zorg er wel voor dat de plantenbak waterdicht is of maak deze waterdicht door een hoes erin te plaatsen.

Voeding.

Voor wat betreft het geven van voeding heeft de Alocasia dit wel nodig. Alleen in de lente- en zomerperiode kan de plant wel 1x per maand wat voeding gebruiken. In de winter heeft de Alocasia geen voeding nodig. Lees van tevoren goed de bijsluiter, zodat je de juiste dosering voeding geeft. Je kunt beter wat minder voeding geven dan teveel. Dit kan namelijk de wortels van de plant aantasten.

Giftig.

Het sap van de Alocasia is irriterend voor de huid en slijmvliezen. Wij raden af om de wortelstokken te eten. Dit wordt in Azië wel gedaan.

Alocasia

Anthurium

Anthurium

In het kort:

Standplaats: lichte plek, maar niet in de volle zon

Waterbehoefte: grond licht vochtig houden in de zomer, in de winter licht uit laten drogen

Voeding: 1x per maand in de lente- en zomermaanden

Sproeien/schoonmaken: 1x per maand sproeien en verwijderen van bruin/geel blad

Giftig: ja, deze plant is giftig

Over de Anthurium

De Anthurium ofwel flamingoplant is een van de weinige bloeiende planten die het hele jaar door bloemen aan maakt. Deze bloemen kunnen rood, roze, wit, paars en bruin zijn. De plant is vrij makkelijk in onderhoud omdat hij familie is van de Areca. Deze kamerplant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en heeft meer dan 600 verschillende soorten. De Anthurium is een zeer geschikte plant voor op kantoor.

Standplaats.

De Anthurium vindt een lichte plek zonder direct zonlicht fijn. Bij teveel zon kan dit schade aan brengen aan het blad en de bloemen. Als de Anthurium te weinig licht krijgt, maakt de kamerplant geen bloemen aan.

Bewatering.

De Anthurium verbruikt niet veel water maar heeft wel graag een licht vochtige grond. In de winter maanden mag je de grond licht laten uitdrogen. In de zomer maanden eist de Anthurium wel wat meer water en is de grond licht vochtig houden zeer belangrijk. Een Anthurium geeft heel duidelijk aan wanneer je te veel water geeft. De plant krijgt dan namelijk bruine vlekken in zijn blad. Mocht dit gebeuren, geef dan of minder vaak water of verminder de hoeveelheid water.

Sproeien/schoonmaken/snoeien.

Omdat de Anthurium uit de tropen komt, houdt de plant zeker wel van een hogere luchtvochtigheid. Dit kun je creëren door middel van 1 keer per maand plant nat te sproeien met water; zeker in de winter maanden is dit belangrijk. Met sproeien verwijder je ook eventueel stof wat op de bladeren zit. De plant zal hierdoor meer licht ontvangen en kan dan meer bloemen gaan aanmaken. Verwijder 1x per maand de geel/bruine bladeren die de plant heeft afgestoten. Dit kun je het beste doen door de bloemen onderaan bij de kern af te knippen.

Verpotten.

Wij raden aan om de Anthurium een keer in de 2 jaar te verpotten om de plant weer ruimte te geven om te groeien. Ook is het nodig om de plant na aanschaf uit de kweekpot te halen en in een mooie pot te zetten die groter is dan de kluit van de Alocasia. Op deze manier krijgt de plant meteen de ruimte om te groeien en wortels aan te maken. Zorg er wel voor dat de plantenbak waterdicht is of maak deze waterdicht door een hoes erin te plaatsen.

Voeding.

Voor wat betreft het geven van voeding heeft de Anthurium dit wel nodig. Alleen in de lente- en zomerperiode kan de plant wel 1x per maand wat voeding gebruiken. In de winter heeft de Anthurium geen voeding nodig. Lees van tevoren goed de bijsluiter, zodat je de juiste dosering voeding geeft. Je kunt beter wat minder voeding geven dan te veel. Dit kan namelijk de wortels van de plant aantasten.

Giftig.

De Anthurium is giftig bij inname. Mocht dit gebeuren, neem dan contact op met een dieren- of huisarts.

Asplenium

In het kort:

Standplaats: lichte plek, niet in de volle zon.

Waterbehoefte: grond licht vochtig houden in de zomer, in de winter licht uit laten drogen

Voeding: 1x per maand in de lente- en zomermaanden

Sproeien/schoonmaken: 1x per maand sproeien en verwijderen van bruin/geel blad.

Giftig: nee, deze plant is niet giftig

Over de Asplenium

Asplenium ofwel vogelnestvaren genoemd is een varen met elegante bladeren. Deze kamerplant kan overal in huis goed tot zijn recht komen en heeft goede luchtzuiverende eigenschappen. De Asplenium komt oorspronkelijk uit Afrika, Australië en Azië.

Standplaats.

De Asplenium houdt van een goed lichte plek maar kan niet tegen lang in de volle zon staan. Maar deze kamerplant kan ook op een halfschaduw plek staan. Wanneer je dit doet, hou dan wel rekening met de hoeveelheid water. De plant zal minder water gebruiken op een minder lichte plek.

Bewatering.

Zorg dat de grond ten alle tijden licht vochtig blijft, dus niet nat. Er mag geen water onder in de pot komen te staan, dit om wortelrot te voorkomen.

Sproeien/schoonmaken/snoeien.

De Asplenium houdt heel erg van een hoge luchtvochtigheid. Dit komt omdat de plant oorspronkelijk uit de tropen komt. Dus een regelmatige sproeibeurt stelt deze kamerplant zeer op prijs. Door middel van sproeien verwijder je ook eventuele stof en ongedierte van de bladeren. Het sproeien kun je het beste doen met lauw water.

Verpotten.

Wij raden aan om de Asplenium een keer in de 2 jaar te verpotten om de plant weer ruimte te geven om te groeien. Ook is het nodig om de plant na aanschaf uit de kweekpot te halen en in een mooie pot te zetten die groter is dan de kluit van de Asplenium. Op deze manier krijgt de plant meteen de ruimte om te groeien en wortels aan te maken. Zorg er wel voor dat de plantenbak waterdicht is of maak deze waterdicht door een hoes erin te plaatsen.

Voeding.

Voor wat betreft het geven van voeding heeft de Asplenium dit wel nodig. Alleen in de lente- en zomerperiode kan de plant wel 1x per maand wat voeding gebruiken. In de winter heeft de Asplenium geen voeding nodig. Lees van tevoren goed de bijsluiter, zodat je de juiste dosering voeding geeft. Je kunt beter wat minder voeding geven dan teveel, dit kan de wortels van de plant aantasten.

Giftig.

De Asplenium is niet giftig voor mens en dier.

Asplenium plant

Calathea

Calathea plant

In het kort:

Standplaats: een schaduwplek. Vermijd radiatoren en tocht

Waterbehoefte: grond altijd lichtvochtig houden, nooit laten uitdrogen

Voeding: 1x per maand in de lente- en zomermaanden

Sproeien/schoonmaken: 1x per maand sproeien en verwijderen van bruin/geel blad

Giftig: nee, deze plant is niet giftig

Over de Calathea

De Calathea is een zeer unieke plant, maar is helaas niet makkelijk in onderhoud. De Calathea groeit van nature op een schaduwachtige plek. Het mooie aan deze kamerplant is dat de plant beschikt over verschillende zeer aparte kleuren en/of vormen. Het bijzondere aan de Calathea is dat de bladeren ‘leven’. De plant sluit ‘s avonds zijn bladeren om deze ‘s morgens weer te openen. Hierdoor staat de plant ook wel bekend als ’the living plant’.

Standplaats.

De Calathea is een plant die vrij weinig licht nodig heeft. Plaats de kamerplant dan ook op een halfschaduw plek. Teveel zonlicht kan de bladeren van deze plant beschadigen. Daarnaast verlangt de Calathea een hoge luchtvochtigheid dus vermijd dan ook radiatoren en tocht.

Bewatering.

De Calathea verbruikt redelijk veel water. Het is daarom dan ook verstandig om regelmatig te meten wat de vochtigheid van de kluit is. In de zomer verbruikt de Calathea meer dan in de winter. Dit komt door de langere en warmere dagen. Houdt hier dan ook rekening mee. De grond mag niet uitdrogen. Wanneer de plant slap gaat hangen, is dit een duidelijk signaal van te weinig water. Verhoog dan de hoeveelheid water. De plant zal weer omhoog komen wanneer die niet te lang heeft droog gestaan.

Sproeien/schoonmaken/snoeien.

Het sproeien van een Calathea is cruciaal. De plant doet het goed in een hoge luchtvochtigheid. Sproei de plant dan ook minimaal 1x per maand met lauw water. Dit is goed voor de groei van de plant en het bestrijdt eventueel ongedierte. Maak de plant ook 1x per maand schoon en verwijder dan eventueel geel/bruin blad. Dit kun je doen door middel van het afknippen van de slechte tak onderaan de kern. Door dit te doen, bespaar je de plant energie die het weer in zijn andere bladeren kan steken.

Verpotten.

Wij raden aan om de Calathea een keer in de 2 jaar te verpotten om de plant weer ruimte te geven om te groeien. Ook is het nodig om de plant na aanschaf uit de kweekpot te halen en in een mooie pot te zetten die groter is dan de kluit van de Calathea. Op deze manier krijgt de plant meteen de ruimte om te groeien en wortels aan te maken. Zorg er wel voor dat de plantenbak waterdicht is of maak deze waterdicht door een hoes erin te plaatsen.

Voeding.

Voor wat betreft het geven van voeding heeft de Calathea dit wel nodig. Alleen in de lente- en zomerperiode kan de plant wel 1x per maand wat voeding gebruiken. In de winter heeft de Calathea geen voeding nodig. Lees van tevoren goed de bijsluiter, zodat je de juiste dosering aan voeding geeft. Je kunt beter wat minder voeding geven dan teveel; dit kan de wortels van de plant aantasten.

Giftig.

De Calathea is niet giftig voor mens en dier.

Croton

In het kort:

Standplaats: een zeer lichte plek. Plant kan tegen een beetje zon

Waterbehoefte: grond altijd lichtvochtig houden. Grond niet laten uitdrogen

Voeding: 1x per maand in de lente- en zomermaanden

Sproeien/schoonmaken: 1x per maand sproeien en verwijderen van bruin/geel blad

Giftig: ja, deze plant is giftig

Over de Croton

De Croton of ook wel de wonderstruik genoemd komt van oorsprong uit de regio rondom Indonesië of India. De bladeren van deze kamerplant bestaat vaak uit verschillende kleuren. Zo kunnen de bladeren geel, rood, oranje of zelfs een beetje paars zijn.

Standplaats.

De Croton staat het liefst op een zeer lichte plek en dat mag ook in direct zonlicht zijn. Wanneer de Croton meer licht krijgt, zullen de kleuren nog beter uitkomen. Deze kamerplant heeft heel erg de neiging om naar het licht toe te groeien. Draai de plant eens in de zoveel tijd om te voorkomen dat de plant scheefgroeit. In de winter is de standplaats lastig: bij te lage temperaturen vallen de onderste bladeren af, maar bij te warme temperaturen in de winter groeit de plant door en krijgt zo geen rust.

Bewatering.

De Croton houdt van een vochtige grond, niet te droog en niet te nat. Het beste is daarom om met regelmaat dezelfde hoeveelheid water te geven. Op die manier blijft de vochtigheid gelijk. De hoeveelheid water is afhankelijk van de luchtvochtigheid en de temperatuur, dus controleer de grond met onze vochtmeter. Hierdoor krijg je een exacte meting hoe vochtig de kluit nog is. Als de grond na 2 dagen droog is, geef dan meer water. Als de grond na 4 dagen nog nat is, geef dan minder water. In de winter heeft de Croton minder water nodig.

Sproeien/schoonmaken/snoeien.

Sproei de Croton regelmatig; deze kamerplant houdt van een hoge luchtvochtigheid. Hiermee bestrijd je ook eventueel ongedierte en verwijder je stof van de bladeren waardoor de plant weer meer licht kan ontvangen. Verwijder 1x per maand de bruine bladeren bij de plant. Het snoeien van een Croton kun je het beste doen in het najaar. Snoei hierbij voornamelijk de uitlopers om de plant in model te houden.

LET OP! Het sap dat vrijkomt kan voor irritatie zorgen op de huid.

Verpotten.

Wij raden aan om de Croton om de 2 jaar te verpotten naar een grotere pot. Hierdoor krijgt de plant weer ruimte en verse grond om verder te groeien en mooi te blijven. Ook is het nodig om de plant na aanschaf uit de kweekpot te halen en in een mooie pot te zetten die groter is dan de kluit van de Croton. Op deze manier krijgt de plant meteen de ruimte om te groeien en wortels aan te maken. Zorg er wel voor dat de plantenbak waterdicht is of maak deze waterdicht door een hoes erin te plaatsen.

Voeding.

Het geven van voeding aan de Croton kun je het beste doen in de lente- en zomerperiode. Dit mag je dan 1x per maand doen. In de winter heeft de Croton geen voeding nodig. Lees van tevoren goed de bijsluiter, zodat je de juiste dosering aan voeding geeft. Je kunt beter wat minder voeding geven dan teveel; dit kan de wortels van de plant aantasten.

Giftig.

De Croton is licht giftig voor mens en dier. Het sap wat vrijkomt bij het snoeien van de plant kan irriterend werken en kan vlekken geven op kleding.

Croton

Kentia Palm

Kentia palm

In het kort:

Standplaats: een lichte plek, geen direct zonlicht

Waterbehoefte: grond vochtig houden, niet te droog of te nat

Voeding: 1x per maand in de lente- en zomermaanden

Sproeien/schoonmaken: 1x per maand sproeien en verwijderen van bruin/geel blad

Giftig: nee

Over de Kentia palm

De Howea Forsteriana of ook wel de Kentia palm genoemd is een van de bekendste kamerplanten. Deze palm groeit van oorsprong in het oosten van Australië. De Kentia is een palm uit de Arecaceae familie. De Kentia is een zeer sterke palm en is ook gemakkelijk in onderhoud en is daarom ook zeer geliefd op kantoor of in de huiskamer.

Standplaats.

De Kentia kan relatief donker staan vergeleken met andere palmen. Stopt de palm met groeien? Zet de palm dan op een lichtere plek. Het liefst staat de palm op een lichte plek met geen direct zonlicht maar een plek met half schaduw vindt de palm ook prima.

Bewatering.

De Kentia houdt van een vochtige grond, niet te droog en niet te nat. Het beste is daarom om met regelmaat dezelfde hoeveelheid water te geven. Op die manier blijft de vochtigheid gelijk. De hoeveelheid water is afhankelijk van de luchtvochtigheid en de temperatuur, dus controleer de grond met onze vochtmeter. Hierdoor krijg je een exacte meting hoe vochtig de kluit nog. Als de grond na 2 dagen droog is, geef dan meer water. Als de grond na 4 dagen nog nat is, geef dan minder water. In de winter heeft de Kentia minder water nodig.

Sproeien/schoonmaken/snoeien.

Wanneer de bladeren van de Kentia lelijk worden, kun je deze het beste afknippen bij de stam. Sproei de palm ook minimaal 1x per maand; dit is goed voor de luchtvochtigheid, voor het verwijderen van stof van het blad en het eventueel ver komen/bestrijden van ongedierte.

Verpotten.

Wij raden aan om de Kentia om de 2 jaar te verpotten naar een grotere pot. Hierdoor krijgt de plant weer ruimte en verse grond om verder te groeien en mooi te blijven. Ook is het nodig om de plant na aanschaf uit de kweekpot te halen en in een mooie pot te zetten die groter is dan de kluit van de Kentia. Op deze manier krijgt de plant meteen de ruimte om te groeien en wortels aan te maken. Zorg er wel voor dat de plantenbak waterdicht is of maak deze waterdicht door een hoes erin te plaatsen.

Voeding.

Het geven van voeding aan de Kentia kun je het beste doen in de lente- en zomerperiode. Dit mag je dan 1x per maand doen. In de winter heeft de Kentia geen voeding nodig. Lees van tevoren goed de bijsluiter, zodat je de juiste dosering aan voeding geeft. Je kunt beter wat minder voeding geven dan teveel; dit kan de wortels van de plant aantasten.

Giftig.

De Kentia is niet giftig.

spathiphyllum lepelplant

In het kort:

Standplaats: een lichte plek/half schaduw, geen direct zonlicht

Waterbehoefte: grond vochtig houden

Voeding: 1x per maand in de lente- en zomermaanden

Sproeien/schoonmaken: 1x per maand sproeien en verwijderen van bruin/geel blad

Giftig: licht giftig

Over de Spathiphyllum

De bekendste bijnaam voor de Spathiphyllum is toch wel de lepelplant. De plant is zeer populair door de kleuren en vormen van de kamerplant. De Spathiphyllum is daarnaast ook nog is makkelijk in onderhoud. De lepelplant komt oorspronkelijk uit het Amazonegebied.

Standplaats.

De lepelplant groeit van nature op een donkere plek en kan daarom slecht tegen direct zonlicht. Het liefst staat de plant op een half schaduw/lichte plek. Bij te weinig licht blijven de bloemen groen of de bladeren worden geel. Mocht dit gebeuren, plaats de plant dan iets lichter.

Bewatering.

Zorg ervoor dat de grond van de Spathiphyllum altijd vochtig is. Staat uw Spathiphyllum een keer zonder water, dan kan hij hier wel weer bovenop komen. Toch is voorkomen beter dan genezen, dus zorg dat je de Spathiphyllum in de zomer ongeveer één keer per week water geeft. In de winter zal de plant minder water nodig hebben. Als de bladeren gaan hangen, is dat het teken dat de plant te weinig water krijgt.

Sproeien/schoonmaken/snoeien.

Omdat de plant van oorsprong uit het Amazonegebied komt, houdt de plant van een hoge luchtvochtigheid. Besproei de plant daarom dan ook minimaal 1x per maand. Hierbij bestrijd je ook eventueel ongedierte en maak je de bladeren vrij van stof. Het schoonmaken van de lepelplant mag je 1x per maand doen door middel van de gele/bruine bladeren te verwijderen. Dit kun je het beste doen door het blad onderaan zo laag mogelijk af te knippen.

Verpotten.

Wij raden aan om de Spathiphyllum om de 3 jaar te verpotten naar een grotere pot. Hierdoor krijgt de plant weer ruimte en verse grond om verder te groeien en mooi te blijven. Ook is het nodig om de plant na aanschaf uit de kweekpot te halen en in een mooie pot te zetten die groter is dan de kluit van de Spathiphyllum. Op deze manier krijgt de plant meteen de ruimte om te groeien en wortels aan te maken. Zorg er wel voor dat de plantenbak waterdicht is of maak deze waterdicht door een hoes erin te plaatsen.

Voeding.

Het geven van voeding aan de Spathiphyllum kun je het beste doen in de lente- en zomerperiode. Dit mag je dan 1x per maand doen. In de winter heeft de Spathiphyllum geen voeding nodig. Lees van tevoren goed de bijsluiter, zodat je de juiste dosering aan voeding geeft. Je kunt beter wat minder voeding geven dan teveel; dit kan de wortels van de plant aantasten.

Giftig.

De Spathiphyllum is licht giftig voor mens en dier. Het is niet aan te raden deze kamerplant te eten.

Spathiphyllum lepelplant

Zamioculcas

Zamioculcas

In het kort:

Standplaats: een lichte plek/half schaduw

Waterbehoefte: weinig water nodig, grond goed laten uitdrogen

Voeding: 1x per maand in de lente- en zomermaanden

Sproeien/schoonmaken: 1x per maand sproeien en verwijderen van bruin/geel blad

Giftig: ja deze plant is giftig

Over de Zamioculcas

De Zamioculcas is een van de makkelijkste kamerplanten. Deze kamerplant is perfect voor vergeetachtige eigenaren. De plant slaat namelijk water op in zijn wortels en stam. Hierdoor hoef je deze plant minder vaak water te geven. De Zamioculcas komt van oorsprong uit Zanzibar, Kenia en Madagaskar.

Standplaats.

Bij de Zamioculcas kun je qua standplaats niet snel iets verkeerd doen. Als de plant erg licht of zelfs zonnig staat (bijvoorbeeld voor het raam), zal de plant snel groeien. Dit kan echter leiden tot gele bladeren en een te snel groeiende plant (bezwijkt door eigen gewicht). Zet de plant in dat geval iets verder van het licht vandaan. Als de plant in de schaduw staat, wat het prima kan hebben, zal dit de groei remmen en zal de plant niet snel nieuwe bladeren of stengels aanmaken.

Bewatering.

De plant verbruikt niet veel water en zal dus zeker niet klagen als je hem een keertje vergeet. Het is zelfs beter voor de plant om hem een keer over te slaan dan te veel water te geven. De grond mag gerust voor een langere periode (3/4) weken droog staan. Bij te veel water zullen de bladeren geel worden en zal de stam vlekken krijgen en gaan rotten. Bij twijfel kun je beter nog even wachten met water geven. In de winter kan de Zamioculcas nog langer zonder water.

Sproeien/schoonmaken/snoeien.

Besproei de plant 1x per maand en verwijder gele/bruine bladeren van de plant. Wanneer een tak te zwaar wordt voor de plant om deze recht te houden. Dan kun je de tak afknippen zo laag mogelijk bij de kluit.

Verpotten.

Wij raden aan om de Zamioculcas om de 3 jaar te verpotten naar een grotere pot. Hierdoor krijgt de plant weer ruimte en verse grond om verder te groeien en mooi te blijven. Ook is het nodig om de plant na aanschaf uit de kweekpot te halen en in een mooie pot te zetten die groter is dan de kluit van de Zamioculcas. Op deze manier krijgt de plant meteen de ruimte om te groeien en wortels aan te maken. Zorg er wel voor dat de plantenbak waterdicht is of maak deze waterdicht door een hoes erin te plaatsen.

Voeding.

Het geven van voeding aan de Zamioculcas kun je het beste doen in de lente- en zomerperiode. Dit mag je dan 1x per maand doen. In de winter heeft de Zamioculcas geen voeding nodig. Lees van tevoren goed de bijsluiter, zodat je de juiste dosering aan voeding geeft. Je kunt beter wat minder voeding geven dan teveel; dit kan de wortels van de plant aantasten.

Giftig.

Ja de Zamioculcas is giftig.

Clusia

In het kort:

Standplaats: een lichte plek zonder direct zonlicht. Vermijd radiatoren en tocht

Waterbehoefte: grond altijd lichtvochtig houden. Hoeveelheid matigen in de winter

Voeding: 1 x per maand in de lente- en zomermaanden

Sproeien/schoonmaken: 1 x per maand sproeien en verwijderen van bruin/geel blad

Giftig: ja, deze plant is giftig

Over de Clusia

Clusia (Clusia rosea) komt van nature voor op de Caraïben, waar men de plant als onkruid behandelt. Deze plant groeit op verschillende ondergronden, variërend van tropische bossen, moerassen tot lava landschappen. De Clusia is een kamerplant die vooral om zijn blad wordt gehouden. Dat is namelijk groot (tot 20 centimeter lang), vrij dik, ovaal tot rond en heeft bovendien een prachtige glans. Naast zijn mooie blad heeft de Clusia ook een goede luchtzuiverende werking.

Standplaats.

De beste standplaats voor een Clusia is zo licht mogelijk zonder direct zonlicht. Vermijd een standplaats naast een hete radiator. De Clusia is een stevige kamerplant die met dikke bladeren bestand is tegen langslopende mensen. Dat maakt dat deze plant dus ook redelijk geschikt is voor een plaats “in de wandel”, waar de meeste andere planten onaantrekkelijke bruine bladpunten zouden krijgen.

Bewatering.

Deze kamerplant heeft behoorlijk veel water nodig en heeft het liefst altijd een vochtige kluit. Voorkom echter wel dat er water onder in de pot blijft staan; dit kan wortelrot veroorzaken. In de winter de hoeveelheid water matigen.

Sproeien/schoonmaken/snoeien.

Clusia’s vertakken zich redelijk vaak. Om te voorkomen dat de kamerplant uit model raakt, raden we aan om de lange onvertakte uitlopers te snoeien. Snoei hierbij de bovenste paar centimeter. LET OP! Het sap dat vrijkomt bij het snoeien is giftig.

Voor verder onderhoud raden we aan om 1x per maand geel/bruin blad bij de plant te verwijderen en de plant met lauw water af te sproeien. Het sproeien zorgt voor een hogere luchtvochtigheid waar alle tropische planten heel erg van houden.

Verpotten.

Wij raden aan om de Clusia om de 2 jaar te verpotten naar een grotere pot. Hierdoor krijgt de plant weer ruimte en verse grond om verder te groeien en mooi te blijven. Ook is het nodig om de plant na aanschaf uit de kweekpot te halen en in een mooie pot te zetten die groter is dan de kluit van de Clusia. Op deze manier krijgt de plant meteen de ruimte om te groeien en wortels aan te maken. Zorg er wel voor dat de plantenbak waterdicht is of maak deze waterdicht door een hoes erin te plaatsen.

Voeding.

Het geven van voeding aan de Clusia kun je het beste doen in de lente- en zomerperiode. Dit mag je dan 1x per maand doen. In de winter heeft de Clusia geen voeding nodig. Lees van tevoren goed de bijsluiter, zodat je de juiste dosering aan voeding geeft. Je kunt beter wat minder voeding geven dan teveel; dit kan de wortels van de plant aantasten.

Giftig.

De Clusia is giftig. Zowel de vruchten als het sap wat vrijkomt bij het snoeien van de plant is giftig voor mensen en huisdieren. Raadpleeg een arts in het geval het sap van de Clusia is ingenomen. Je gaat er niet dood aan maar het sap kan irriterend werken op de huid en kan bij inname leiden tot braken en misselijkheid.

Clusia rosea

Yucca

Yucca

In het kort:

Standplaats: een lichte plek/ half schaduw

Waterbehoefte: weinig water nodig

Voeding: 1x per maand in de lente- en zomermaanden

Sproeien/schoonmaken: 1x per maand sproeien en verwijderen van bruin/geel blad

Giftig: ja deze plant is giftig

Over de Yucca

De Yucca of ook wel de Palmlelie genoemd is een makkelijke kamerplant omdat deze plant water opslaat in zijn stam. Hierdoor hoef je de Yucca weinig water te geven. Oorspronkelijk komt de Yucca uit midden- en Zuid-Amerika.

Standplaats.

De Yucca staat het liefst op een lichte plek maar niet in de volle zon. De Yucca vindt het ook prima op een plek te staan waar halfschaduw is. In de zomer zou je de plant buiten kunnen zetten maar niet in de brandende zon.

Bewatering.

De Yucca heeft weinig water nodig. Pas als de grond droog begint te worden, is het belangrijk om de Yucca weer water te geven. Deze kamerplant wordt liever in vakere kleine hoeveelheden water gegeven dan in een keer een grote dosering. Hoe vaak de Yucca water nodig heeft, hangt af hoe licht de plant staat en hoe snel de grond droog is.

Sproeien/schoonmaken/snoeien.

Wij raden aan om de Yucca minimaal 1 keer per maand te besproeien om de luchtvochtigheid te bevorderen. Daarnaast kun je 1x per maand de gele/bruine bladeren van de stam verwijderen doormiddel van het blad bij de kop vast te pakken en naar beneden te trekken. Het snoeien van een Yucca is niet nodig omdat de plant alleen recht naar boven groeit.

Verpotten.

Wij raden aan om de Yucca om de 3 jaar te verpotten naar een grotere pot. Hierdoor krijgt de plant weer ruimte en verse grond om verder te groeien en mooi te blijven. Ook is het nodig om de plant na aanschaf uit de kweekpot te halen en in een mooie pot te zetten die groter is dan de kluit van de Yucca. Op deze manier krijgt de plant meteen de ruimte om te groeien en wortels aan te maken. Zorg er wel voor dat de plantenbak waterdicht is of maak deze waterdicht door een hoes erin te plaatsen.

Voeding.

Het geven van voeding aan de Yucca is maar heel weinig nodig. Mocht je jouw plant toch een extra boost willen geven dan kun je dit het beste doen in de lente- en zomerperiode. Dit mag je dan 1x per maand doen. In de winter heeft de Yucca geen voeding nodig. Lees van tevoren goed de bijsluiter, zodat je de juiste dosering aan voeding geeft. Je kunt beter wat minder voeding geven dan teveel; dit kan de wortels van de plant aantasten.

Giftig.

De yucca is giftig bij inname. Raadpleeg de huisarts bij inname of irritatie.

Euphorbia

In het kort:

Standplaats: een lichte plek/ half schaduw

Waterbehoefte: weinig water nodig

Voeding: 1x per maand in de lente- en zomermaanden

Giftig: ja deze plant is giftig

Over de Euphorbia

De Euphorbia is officieel geen cactus, terwijl veel mensen dit denken. De Euphorbia is namelijk familie van de wolfsmelkplanten (de Euphorbiaceae). De officiele cactus scheidt namelijk geen wolfsmelk uit, wat de Euphorbia wel doet. De Euphorbia is een makkelijke plant want deze kamerplant slaat namelijk zijn water op en is dus zeer makkelijk in onderhoud.

Standplaats.

De Euphorbia groeit oorspronkelijk in warmere landen en kan dus goed tegen licht en zou daarom prima tevreden zijn met een plek voor het raam. Maar deze kamerplant kan het ook prima doen met wat minder licht.

Bewatering.

Euphorbia’s kunnen redelijk lang zonder water en kunnen lang in droge grond overleven. Je kunt de grond dus gerust goed laten opdrogen. De Euphrobia twee maanden geen water geven in de winter is geen enkel probleem. Deze kamerplant heeft liever te weinig water dan te veel.

Sproeien/schoonmaken/snoeien.

Wij raden het af om de Euphorbia te snoeien. Bij het snoeien ontstaan er namelijk wonden bij de plant waar het wolfsmelk sap uitkomt. Dit sap is giftig en kan irriterend werken. Wanneer deze wonden ontstaan, kan de plant een infectie krijgen en doodgaan wanneer dit niet goed wordt afgedicht.

Verpotten.

Het verpotten van een Euphorbia zal niet snel nodig zijn en kan enkele jaren duren wanneer de plant weer een nieuwe pot nodig heeft. Wel kan het verversen van de potgrond eens per jaar een positief effect hebben.

Voeding.

Het geven van voeding is niet perse nodig. Mocht je jouw plant toch een boost willen geven, dan kun je dit het beste doen in de lente- en zomermaanden en dan 1x per maand. In de winter en herfst kun je beter geen voeding geven.

Giftig.

Ja deze kamerplant is giftig en het sap kan irriterend werken op de huid en in de ogen.

Euphorbia

Fatsia

Pot en Plant.nl Fatsia

In het kort:

Standplaats: een lichte plek/ half schaduw

Waterbehoefte: weinig water nodig

Voeding: 1x per maand in de lente- en zomermaanden

Giftig: ja deze plant is giftig

Over de Fatsia

De Fatsia ook wel bekend als de Vingerplant. Deze kamerplant heeft massieve bladeren die het hele jaar door groen zullen blijven. De Fatsia komt van oorsprong uit Oost-Azie en komt daar in verschillende soorten voor.

Standplaats.

De Fatsia staat het liefst op een lichte plek maar niet in direct zonlicht. Mocht de plant voor langere tijd in aanraking komen met direct zonlicht dan kan het gebeuren dat de bladeren verkleuren en mogelijk verbranden. Wanneer de plant te donker staat, zal de kamerplant minder snel groeien.

Bewatering.

De Fatsia houdt ervan om altijd een licht vochtige grond te houden. Voorkom hierbij echter wel dat de voor een langere periode in een laag water komt te staan. Dit verhoogt namelijk de kans op wortelrot en ongedierte. In de winter kun je de Fatsia minder water geven, de plant zal dan een rustperiode in gaan.

Sproeien/schoonmaken/snoeien.

Wanneer de Fatsia bruine bladranden krijgt, is dit vaak een teken van teveel water. Zodra de bladeren aan de onderzijde van de plant gaan hangen, is dit een natuurlijk proces van afstoting. Deze bladeren kun je het beste wegknippen. De vingerplant kun je het beste terugsnoeien in de lente. De Fatsia zal vervolgens weer mooi uitlopen en zal resulteren in een mooie volle plant. De Fatsia is ook zeker een fan van met water besproeid te worden. Dit verhoogt de luchtvochtigheid rondom de plant, verwijdert stof van de bladeren en verkleint de kans op ongedierte.

Verpotten.

Wij raden aan om de Fatsia om de 2 jaar te verpotten naar een grotere pot. Hierdoor krijgt de plant weer ruimte en verse grond om verder te groeien en mooi te blijven. Ook is het nodig om de plant na aanschaf uit de kweekpot te halen en in een mooie pot te zetten die groter is dan de kluit van de Fatsia. Op deze manier krijgt de plant meteen de ruimte om te groeien en wortels aan te maken. Zorg er wel voor dat de plantenbak waterdicht is of maak deze waterdicht door een hoes erin te plaatsen.

Voeding.

De Fatsia groeit van nature snel wanneer de plant de juiste hoeveelheid zon en water krijgt. Wanneer je de kamerplant toch voeding wilt geven, raden we aan dit in de lente en zomer te doen. Dit mag je dan 1x per maand doen. In de winter heeft de Fatsia geen voeding nodig. Lees van tevoren goed de bijsluiter, zodat je de juiste dosering aan voeding geeft. Je kunt beter wat minder voeding geven dan teveel; dit kan de wortels van de plant aantasten.

Giftig.

Het is onduidelijk of dat de Fatsia giftig is of niet. Wij raden daarom aan om de plant als giftig te beschouwen wanneer deze wordt ingenomen door kind of huisdier. Uit voorzorg raden we aan om contact op te nemen met uw huis- of dierenarts.

Pot en Plant.nl contact

Heb je een vraag?

Heb je een vraag of een opmerking? Vul dan onderstaand formulier in wij komen hier zo snel mogelijk op terug.

1
De waardering van potenplant.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 30 reviews.
0
    0
    Je winkelmandje
    Je winkelmandje is leegGa terug naar de webshop
    × Hoe kan ik je helpen?